Margrets verhaal: mijn eerste marathon, met hulp van Carla!

Amsterdam Marathon

De magie van de marathon
Carla en ik gaan al een tijdje terug, om precies te zijn, hebben we elkaar voor het eerst ontmoet in januari 2013. Carla werd toen de nieuwe coach van de hardloopclub waar ik sinds 2009 lid van was. Dat voorjaar besloot ik mijn eerste 10 mijl in wedstrijdverband te gaan lopen in St Tropez, de taart en de rosé bij de finish lonkten.

Maar prestaties komen niet uit de lucht vallen, er moet wel wat voor gedaan worden, en zo ontstond er mede door het enthousiasme van Carla een extra loopgroepje op dinsdagavond. Het was bikkelen tijdens die eerste 10 m mijl in St Tropez, maar de finish is gehaald en de sfeer en de traktatie waren het meer dan waard.

Sindsdien zijn er vele loopjes gevolgd, niet altijd perfect en soms met de bezemwagen in het kielzog maar altijd was daar het vertrouwen van coach Carla. Zo ook toen ik na mijn beste topprestatie tijdens de halve van Haarlem in 2018 in januari van 2019 aangaf wellicht de marathon van Amsterdam te willen gaan lopen. Overigens heeft de marathon nooit op mijn bucketlist gestaan, zo’n monstertocht van 42,2 km dat was iets voor ‘echte’ hardlopers……

Coach Carla dacht daar anders over, ik geloof dat het eerste wat ze zei was: dat kun jij, zeker met jouw doorzettingsvermogen. En zo geschiedde. Trainingsschema’s werden gemaakt, loopjes gelopen en steeds was daar Carla met haar ongebreidelde enthousiasme en fijne sportmassages. Een van de meest bijzondere trainingen was mijn eerste 22 km loopje ooit. Gezien de warmte spraken de dames af op de Grote Markt om 06.00 uur in de ochtend. Op wat later bleek de historisch warmste dag van de eeuw. Maar ach, als je traint voor een marathon verleg je de grenzen steeds verder, zo ook op deze extreem warme dag.

Gelukkig waren de omstandigheden tijdens de marathon van Amsterdam dit jaar (2019) zeer gunstig en zo kwamen we na een mooie en bij tijden zware loop van 42,2 km door mijn favoriete Amsterdam lachend over de finish in het Olympisch Stadion. Er zijn eigenlijk geen woorden die beschrijven hoe het is een marathon te lopen. Wil je het beste uit jezelf halen en versteld staan van je eigen kunnen, aarzel dan niet en loop die marathon. Het is niet gratis, je moet er veel voor doen, maar het is een bijzondere ervaring vol adrenaline. Ik ben echt super blij dat ik deze prestatie met Carla heb kunnen delen. Don’t stop me now!

1 Comment +

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *