Ook dit jaar de traditionele kerstloop. Jammer genoeg veel afmeldingen. Zoals ieder jaar op de foto bij de bekende boom in het Ramplaankwartier.

Na afloop heerlijk kerstbrood en chocomel. Vanouds weer gezellig. Op naar volgend jaar.

Kerstloop 2023

Op 6 januari 2013 begon ik als looptrainer . Het is een ontzettende fijne energieke en gezellige groep waar ik met liefde de looptraining voor verzorg. En nu is het ineens 6 januari 2023. Wat gaat de tijd hard. Ik zou zeggen: “om een lang verhaal kort te maken: op naar de volgende 10 jaar”

Dank aan iedereen die het mogelijk maken dat ik dit ‘Werk ‘ met plezier kan blijven doen.

Het mocht de pret niet drukken. Af en toe een buitje, maar overwegend geweldig prachtig loopweer.

Ik sta eerst aan te moedigen op een mooie plek bij de Houtmankade en kan op deze plek goed in de gaten of Youri en Obiozo er aan komen, zodat ik ze op de kiek kan zetten. Zij lopen de halve marathon.

En dan nog even wachten en dan is daar het startschot om 14.15 uur voor de 10 km. En ja hoor daar komen Marianne en Eva aan. Ik pak snel de fiets en fiets weer naar de Houtmankade, waar al weer genoeg supporters zich verzameld hebben.

Ik kan Marianne en Eva goed op de kiek zetten. 

Het was geweldig om Vittoria te begeleiden tijdens haar eerste 10 km wedstrijd. Ook zo fijn dat Jorrit een PR heeft neergezet op zijn 10 km.

Er werd hard gelopen!

Langzaam kwamen er meer wolken en daalde de buitentemperatuur iets. Onder de 10KM lopers liep de spanning op en werd er driftig warmgelopen op het rechte stuk. De startvakken waren ingedeeld op verwachte eindtijd en de deelnemers namen keurig plaats in het juiste vak. De snelste lopers voorop. Ook hier werd vanaf de start direct het tempo gezet. Voorfietser Nico moest gelijk flink doorfietsen om voor de eerste lopers te blijven. Het was een divers deelnemersveld waarbij er zowel gestreden kon worden om de 1e plaats, als in winnen in teamverband.

Om de 10km goed te kunnen volbrengen werd er eerst een hele ronde over het parcours hardgelopen, van de buitenlus naar de binnenlus en dan over start/finish. Daarna was het nog 4 keer alleen over de buitenlus. Voor de toeschouwers was dit erg leuk, aangezien ze hun favoriet 5 keer langs zagen komen. De wateraangevers hadden een pittige taak, met sommige deelnemers die elke ronde een bekertje kwamen halen.

Er werd enorm hard gelopen, met 34 lopers onder de 40 minuten.

De laatste lopers waren Carla den Braber en Vittoria Keeman. Carla van Fiht wist haar pupil in 1u 7min. over de finish te krijgen. Knap gedaan! Daarmee kwam de allereerste RunX Summer Run tot een zeer geslaagd einde. De lopers kregen een welverdiende consumptiemunt en RunX bidon als herinnering.

https://runx.nl/runx-summer-run


dinsdag 14 juni 2022 Haarlems Dagblad Hoe gek het ook mag klinken als je het liefst met een dekentje op de bank wilt liggen, sporten tijdens en na de behandeling hélpt. Carla den Braber start daarom onder de vlag van stichting RCVRY Run met een loopgroep, speciaal voor vrouwen met borstkanker in Haarlem en omgeving. Want, zo blijkt uit medisch onderzoek, bewegen bij borstkanker zorgt ervoor dat iemand zich minder vermoeid voelt, beter in haar vel zit en zo fit mogelijk het behandeltraject in kan gaan.
Eigen niveau
,,Elke deelnemer sport op haar eigen niveau’’, zegt de trainer. ,,Daarbij houden we rekening met hoe iemand zich op dat moment voelt, hoe
de conditie is, of zij bijvoorbeeld misselijk is door de chemotherapie
of dat er andere complicaties zijn, zoals botontkalking. Iemand die zenuwpijn heeft, kan bijvoorbeeld beter niet op een harde ondergrond lopen. We kijken per persoon wat er op die dag mogelijk is. Ook in overleg met de artsen.’’

Den Braber heeft al bijna tien jaar een eigen bedrijf: FiHt, dat staat
voor fitness- en hardlooptraining. Ze geeft onder andere (hard)loop- en
krachttrainingen, FiHt in beweging aan senioren, sportmassage en eens per 2 weken geeft zij de cliënten van inloophuis Kennemerland op vrijwillige basis een heerlijke verwenmassage . De Haarlemse weet dus wat fysieke inspanning voor mensen met kanker kan betekenen. ,,Een vrouw kwam met de fiets naar de training en was helemaal bekaf. Na tien minuten hardlopen stráálde ze helemaal.’’
Vlak voor de start van de coronapandemie volgde Den Braber een
opleiding als trainer bij RCVRY Run, een landelijk opererende stichting die looptrainingen verzorgt voor vrouwen met borstkanker.
Grondlegger, marathonloper en fysiotherapeut Miranda Boonstra,
ontwikkelde eerder voor deze doelgroep een speciaal trainingsprogramma aan de hand van diverse richtlijnen voor sport en bewegen
met kanker die zijn opgesteld door onderzoekers uit de oncologische
wereld. ,,In mijn omgeving heb ik veel met borstkanker te maken gehad,
het is sowieso een van de meest voorkomende vormen van kanker’’, verklaart Den Braber haar motivatie om de RCVRY Run in Haarlem op te
starten. ,,Het raakt me, óók omdat ik altijd in een ziekenhuis heb gewerkt. Het is belangrijk dat mensen blijven bewegen, ook als ze ziek
zijn. Ik wil wel benadrukken dat dit écht een training is, geen therapie of
lotgenotengroep. De sporter staat centraal, niet de patiënt. Doordat we
in kleine groepjes trainen, kunnen de deelnemers zich aan elkaar optrekken.”

Meedoen
De looptrainingen voor borstkankerpatiënten zijn in de
Haarlemmerhout. In principe op dinsdag, maar in overleg zijn
andere dagen ook mogelijk. Deelname kost 7,50 per keer.
Wie mee wil doen, kan mailen naar fiht.haarlem@gmail.com
of bellen met 06-41757076. Meer info: www.fiht.nl

Loop – en Krachttraining voor vrouwen met borstkanker

RCVRY RUN cursusdag

Prachtige locatie en veel theorie gekregen over wat er komt kijken bij het trainen van vrouwen met borstkanker; de verschillende soorten borstkanker; het behandeltraject met de bijwerkingen; het effect van trainen bij kanker; rode vlaggen en specifieke voor- en nadelen van (hard)lopen.

Na al die theorie konden we naar buiten voor de workshops looptraining en krachttraining in circuitvorm. Met kleine materialen kan er buiten veel aan krachttraining worden gedaan.

Miranda Boonstra: “Bij RCVRY RUN besteden we aandacht aan conditie, kracht, cognitie/coördinatie en balans. Deze onderdelen kwamen bij de workshops aan bod en Alida Leeuw en ik hebben dit onderdeel samen gedaan. Alida is alweer een aantal jaar trainer bij RCVRY RUN Nijmegen.

Na een lange dag hebben de nieuwe trainers een rugzak vol met bagage en ideeën om zelf aan de slag te gaan met het opzetten van hun plaatselijke RCVRY RUN/POWER groep. Dankzij deze trainers kunnen steeds meer vrouwen met borstkanker verantwoord trainen tijdens het zware behandeltraject.

Voor meer informatie en trainingslocaties zie: www.rcvryrun.nl. De nieuwe trainers komen er binnenkort ook bij te staan: Belinda de RidderGerda Pankras-HuiskampDiana ter MaatCarla Den BraberHenny DekkersInge NijhovingMarieke Koot